Милион жени и мъже страдат от остеопороза

Над 800 000 жени и близо 150 000 мъже боледуват от остеопороза у нас. Това съобщи в сряда консултантът на Националната здравноосигурителна каса доц. Пламен Попиванов при представянето на програмата за борба с болестта.

След навършване на 35-годишна възраст жените стават силно предразположени към заболяването. Тогава многократно се увеличава степента на костното рушене. С повече от 25% нараства броят на страдащите от остеопороза, които са навършили 50 години. Болестта се проявява при 75% от възрастните хора след 65 години.

"Големият проблем при остеопорозата е ниският процент диагностицирани случаи. Хората я подценяват, докато състоянието им не се влоши и не започнат да усещат болки", каза проф. Михаил Протич, завеждащ катедра по ендокринология при Александровска болница.


Едно счупване може да доведе до усложнения и при около 20 процента от случаите до смърт. Най-чувствителните места са китката, прешлените и бедрената шийка, твърдят специалистите. Към момента в България са регистрирани над 4000 случая на счупени бедрени шийки. Около 90 000 са жените в страната с установено счупване на повече от един прешлен.

Остеопорозата се нарежда на 3-то място в света по разпространение след сърдечно-съдовите и раковите заболявания. Учените твърдят, че в момента се наблюдава глобална епидемия от тази болест, като тя е засегнала между 10 и 12% от населението на земята. Като профилактична мярка специалистите препоръчват консумирането на половин литър мляко дневно, 100 г обезмаслено сирене или извара, както и употреба на зехтин, риба и соя.