Докато за някои остеопорозата е неизбежен ефект от остаряването, редно е да знаем, че усвояването на здравни навици може да предотврати крехкостта и повишената чупливост на костите след време. Заболяването засяга жените четири пъти по-често, но и мъжете са застрашени.

Проф.Дона Шоуп съветва, че редовният прием на калций и активната двигателна дейност още от детска или юношеска възраст и ниски дози естроген след менопаузата предотвратяват загубата на костна тъкан. Понижаването на нивата на естроген по време на климактериума води до повишена костна резорбция. Още първите месеци се губи до 20% от тъканта, а ако не се вземат мерки процентът става още по-голям, както и честотата на фрактурите.

Характерно за заболяването е, че то няма никакви симптоми докато не се счупи кост. Това най-често се случва в областта на тазобедрената става, китката и прешлените. Фрактурите на последните водят до болки в гърба и пониважаване на ръста.  Засягането на шийката на тазобедрената става е опасно, тъй като замяната с изкуствена става е невъзможно при възрастни пациентки и те остават инвалидизирани. Много висока е смъртността в тези случаи.


Ниският калциев прием, злоупотребата с алкохол, фамилната анамнеза, ранната менопауза са рискови фактори. Измерването на костната плътност може да докаже наличието на остеопороза преди фрактура. Веднъж доказана, тя се лекува с естрогени или бифосфонати.

Най-добрият начин обаче за защита от остеопорозата остава профилактиката - добрата минерализация на костите чрез богат на калций хранителен режим и активна двигателна дейност.