Тютюнопушенето, прекомерната алкохолна консумация, ниското тегло, обездвижването и неправилното хранене са едни от факторите, които допринасят за развитието на остеопроза в по-късен етап от живота, бе изтъкнато от Международната Фондация за Остеопороза във връзка със Световния Ден на Остеопорзата, отбелязан миналата седмица - 21.10.

Рисковите фактори за остеопороза биват модифицируеми и фиксирани. Към последните спадат - възрастта, пола, фамилната анамнеза. Те обаче могат да бъдат компенсирани. Хранителната диета, редовната физическа активност, избягването на тютюна и алкохола могат да заздравят костите и да ни предпазят от фрактури.

Специалисти сочат, че до 2050 година честотата на фрактурите поради остеопороза ще се увеличи с над 300% при мъже, а при жени - над 240%. Още като млади хората трябва да мислят за заболяването и да вземат мерки за предотвратяването му.