Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Остеопороза

Остеопорозата се лекува успешно

health.bg Архив 2009г.
Подценяването на болестта води до инвалидност и съкращаване на живота...

Остеопорозата е най-честото костно заболяване при човека. Характеризира се с ниска костна маса и микроархитектурни промени в костната тъкан, водещи до изтъняване на костите и повишен риск от счупвания.

Налице е дисбаланс между процесите на костно изграждане и костно разграждане, в резултат на което надмощие взема разграждането. Така костта изтънява, става по-крехка и лесно се чупи.

Смъртността и тежката инвалидност, до които води остеопорозата, са основните причини да бъде призната за масово, социално-значимо заболяване. Така тя се нарежда на трето място след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.

200 млн. жени са засегнатите от болестта в света. Всяка трета жена и всеки пети мъж във възрастта над 50 г. са застрашени от остеопороза.

В България 317 000 жени са с остеопороза, а тези с начално намаляване на костната плътност - 504 хил.

Най-честите костни счупвания са в областта на прешлените и лъчевата кост на ръката, а най-тежките са в областта на бедрената шийка.

Над 92 000 българки имат поне една остеопорозна фрактура на прешлен, а над 4 500 фрактури на бедрена шийка се регистрират.

От 5 жени с бедрена фрактура една загива до края на първата година след инцидента. От преживелите бедрена фрактура около 60% никога не възвръщат способността си за ходене, а 30% остават инвалиди с нужда от чужда помощ до края на дните си.

Остеопорозата е наречена "тихия крадец", защото костната загуба протича без оплаквания. Болките се появяват, когато са налице микрофрактури на прешлените тела. Става въпрос за болки в гърба, които се усилват при стоене прав и се успокояват в легнало положение.

Първата фрактура обикновено е в областта на ръката или на гръден прешлен.

Близо 70 % от прешлените фрактури са безсимптомни, което затруднява ранната им диагноза, а повечето остават недиагностицирани до момента, в който се появят силните болки в гърба.

Рисковите фактори за развитието на остеопорозата се делят на две основни групи - променими и непроменими.

Непроменимите са тези, върху които не можем да повлияем, а именно - пол (жените страдат 6 пъти по-често), възраст (над 50 г.), тегло при раждане (ниското тегло), грацилен скелет (ниско телесно тегло), ранна менопауза (под 45 г. възраст), наследственост, съпътстващи заболявания (болести на щитовидната жлеза, възпалителни ставни заболявания, бъбречни болести, онкологични и др.), лекарства (кортикостероиди, антикоагуланти).

Променимите рискови фактори, т.е. тези, които можем да елиминираме и по този начин да редуцираме вероятността от появата на остеопороза и свързаните с нея фрактури, са: неправилното хранене, намалената двигателна активност, недостатъчното излагане на слънце, прекомерният прием на кафе и сол, тютюнопушенето и алкохолизмът.

Нарушенията в калциевия метаболизъм имат главна роля в развитието на остеопорозата. При жените в менопауза е налице негативен калциев баланс и дефицит на витамин "Д". Недостигът на калций се дължи на ниския прием и понижената му усвояемост през червата и бъбреците. Дефицитът на витамин "Д" е при 60% от жените в менопауза и при 97% от жените, претърпели фрактури. Ето защо от особена важност е допълнителният прием на комбинацията от калций и витамин "Д". Препоръчва се дневен прием на 800 IU вит. "Д" и 1000-1200 мг калций, който да съпътства базисното лечение.

Как да се справим с остеопорозата?

Необходими са:

1. Адекватен двигателен и хранителен режим в ранна възраст за достигане на необходимото количество пикова костна маса.
2. Избягване на вредните навици: тютюнопушене, алкохолизъм, непълноценно хранене или недохранване.
3. прием на храни, богати на калций и витамин "Д".
4. Жените след менопаузата са в най-голям риск от остеопороза. Те трябва активно да търсят консултации от своите лекари.
5. Хората, които вече имат счупвания, са с висок риск от следващи фрактури. Те трябва да действат решително за предотвратяването на нови счупвания.

Министерството на здравеопазването разработи програма за ограничаване на остеопорозата в България.

Създадени са 53 центъра по остеопороза, които разполагат със специалисти, апаратура за диагностика и лаборатория.

Диагнозата на остеопорозата е лесна и бърза. Измерва се костната минерална плътност на бедрената шийка, на прешлен или на предмишницата с апарати, наречени остеодензитометри. За масови изследвания са подходящи ултразвуковите количествени измервания на петната кост.

Освен костна плътност е необходимо изследване и на т.нар. маркери на костната обмяна.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg