На състоялата се днес пресконференция,  проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология, съобщи, че почти 27% от жените над 60-годишна възраст страдат от остеопороза, а над 48% имат степен на намаление на нормалната костна плътност и  само 24,6% от изследваните имат нормална костна плътност.
 


Изнесените данни се базират на изследване, направено сред повече от 1250 жени. Измерванията на костната плътност са направени с рентгенов тип апарат в 9 центъра в градовете София, Пловдив, Варна, Добрич, Русе, Стара Загора.
 


Проучването се финансира от Министерството на здравеопазването и е в рамките на националната програма за ограничаване на остеопорозата.
 



Борисова подчерта, че остеопорозата е тиха епидемия, протичаща без оплаквания. За да се постави диагнозата своевременно, трябва да се прави измерване на рентгенов апарат.
 


С напредване на възрастта се увеличава и рискът от счупвания. Резултатите от изследването показват, че над 300 хил. българки над 60-годишна възраст са преживели фрактури -10,3% са имали счупване на гръбначния стълб, 18% - на ръка, 7,3% - на бедрена шийка, 25,8% други фрактури.
 


Между 20-23% от хората с фрактура на бедрената шийка умират през първата година след счупването.
 


44% от жените над 60 години имат намаление в ръста си над 3 см. Това се получава поради счупвания на прешлените, което води до снишаване на ръста. Само 10,3% или около 90 хил. жени знаят, че имат счупване, но общо около 380 хил. жени са със счупване на гръбнака.


Мъжете боледуват по-малко от остеопороза. При тях обаче е по висока смъртността поради усложнения  при  фрактура на бедрената шийка.