Поради незаменимите си хранителни качества, лененото семе се използва от столетия и вече е неизменна част от здравословното хранене.


Лененото семе е едногодишно тревисто растение, което се отглеждано предимно като влакнодайна култура. Лененото семе се счита за основен източник на фибри. Те създават усещане за ситост и подобряват функцията на храносмилателната и отделителната система.


Съдържанието на белтъчини в лененото семе е около 30 %, а на въглехидрати – около 15%.
Лененото семе и с високо съдържание на витамин Е и витамин А. Лечебното действие на растението се дължи на слузното вещество, съставляващо  около 10% от теглото на лененото семе.


Според специалистите, богатото съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини в лененото семе, намалява риска от онкологични заболявания, сърдечносъдови заболявания и диабет. Мастните киселини влияят благоприятно върху минерализацията на костите - процес, който се нарушава при диабет и менопауза.


Египетски учени са провели изследване, доказващо, че маслото от ленено семе може да помогне за предотвратяването и на остеопороза.


Резултатите се базират на експериментално изследване с опитни мишки. Учени от Националния изследователски институт в Кайро изследвали влиянието на маслото от ленено семе върху костната плътност на животни в менопауза и такива, болни от диабет.


Резултатите показали, че лененото семе повишава нивата на остеокалцинът и влияе благоприятно върху плътността на костите. Маслото от ленено семе повишава и нивата на инсулиноподобния фактор на растежа.  Смята се, че диабетът след менопауза може да увеличи риска от развитието на остеопороза.