zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съвременни стандарти в лечението на остеопорозата



Съвременни стандарти в лечението на остеопорозата

здраве.bg

Все повече специалисти твърдо изказват мнението, че остеопорозата в днешни дни се дължи в голяма степен на стопанската дейност на човека, поради която в почвата и водата се наблюдава недостиг на минерали и микроелементи. В резултат храната, който употребяваме също е по.бедна на повечето необходими за нормалното функциониране на организма вещества.

Но това не означава, че децата и възрастните трябва да престанат да ядат например мляко, сирене и извара. Калцият е най-добре и трябва да се получава (поне в по-голямата си степен) от хранителните продукти, но неговото количество може да се окаже недостатъчно. За ефективната профилактика на остеопорозата всекидневното хранене трябва да се допълва с препарати, съдържащи калций и витамин Д.

При диагностициране на остеопороза лекарят може да назначи специални лекарствено средства - бисфосфонати, които за момента осигуряват най-добра защита от намаляването на костната плътност. Съдържащите се в тях вещества попадат бързо в костите и то именно в тези участъци, където се извършва разрушаването, и образуват защитна лента. В резултат на това клетката-разрушител загива, а клетките-строители продължават да работят.

В медицината медикаментът е наречен Бонвива (Bonviva – съвместна разработка на швейцарската фирма Roche и международната GlaxoSmithKline) и се счита за “златен стандарт” в съвременното лечение на остеопорозата. Това е първото в света лекарствено средство, което се приема веднъж месечно. Това е особено важно, защото другите препарати трябва да се приемат ежедневно или ежеседмично, което създава много неудобства и две трети от болните прекратяват лечението си още през първата година от терапията, докато положителни резултати могат да се постигнат само при по-продължителен срок на лечение.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.